top of page
Obrázek autoraVanda Jarošová

Oblíbený sloupec – barvy!

Když se mluví o barvách v souvislosti s optickým zeštíhlením postavy, většinou se řeč točí okolo známé premisy, že černá zeštíhluje a světlé barvy rozšiřují. To je dobré brát s určitou rezervou, ale dnes chci psát především o tom, že barvy nám na tomto poli mohou být užitečné ještě úplně jinak. Kdo ještě nemáte tu čest, seznamte se se sloupcem barvy!


Zaručeným způsobem, jak docílit dojmu vyšší a štíhlejší postavy, je vytvářet na ní pomocí oděvu vertikální linie. Co vypadá delší, vypadá pro naše oko také tenčí, tedy štíhlejší. Skvělou a jednoduchou možností, jak to udělat, je poskládat oděv z kousků, které jsou v podobném odstínu. Vytvoříte tak na postavě odshora dolů nepřerušovanou linii jedné barvy, která funguje jako vertikála.





Nejen pro petite


Je to oblíbený trik žen spadajících do kategorie označované „petite“, tedy žen s nižší tělesnou výškou, 160 cm a méně. Využívají jej rády například k „prodloužení“ nohou, tím, že si oblékají sukni, punčochy i boty stejného odstínu. Ať už jste „petite“ nebo ne, pokud se vám hodí zeštíhlující efekt barevného sloupce, čtěte dál, jak jej vytvořit.



Odshora dolů monochrom


Základní verze sloupce barvy vypadá z definice zkrátka tak, že jsme od hlavy k patě oblečeni v jedné barvě. Neděste se, kousky oblečení nemusí být ve zcela totožné barvě, stačí, když se jedná o podobný odstín a když mají jednotlivé části outfitu podobnou míru tmavosti.

Přičemž se může jednat o jednobarevné kusy oblečení nebo i vzorované. Sloupec barvy přirozeně ze své podstaty vytvářejí oděvy z jednoho kusu - tedy šaty a overaly. Poslouží ale i kalhoty či sukně a top ve stejném odstínu. Prodlužující a zeštíhlující efekt dotáhnete k dokonalosti obuví barevně ladící se zbytkem outfitu.





Vnitřní nebo vnější


Sloupec barvy ale bude fungovat i v případě, že monochromatické outfity nejsou váš šálek kávy a chcete být barevnější. Využijte vrstvení. Můžete vytvořit buď vnitřní sloupec barvy, nebo vnější. Vnitřní sloupec vytvoříte například z šatů, přes které obléknete otevřenou vrstvu (wrap, cardigan) v jiném odstínu, případně může onu vnitřní vrstvu stejné barvy tvořit top s kalhotami či sukní. Vnější sloupec vytváří svrchní vrstva (například sako, cardigan) a kalhoty či sukně ve stejném odstínu doplněné topem v odlišné barvě.





Myslete na své proporce a tvar těla


Sloupec barvy je samozřejmě dobré používat trochu promyšleně, v závislosti na tom, jaký máme tvar těla. Může nám také pomoci krásně vyvážit proporce naší postavy, například opticky prodloužit trup či nohy. Nebo naše disproporce alespoň nezvýrazňovat, díky tomu, že na postavě nevznikají žádné výrazné barevné předěly.


Pokud je bříško problematickou partií vaší postavy, využijte kombinaci vnitřního barevného sloupce se svrchní otevřenou vrstvou. Ta ještě zvýrazní zeštíhlující efekt, takže je to výhodná volba pro všechny, kdo potřebují zúžit a prodloužit střed těla. Bude také vypadat lépe, když bude vnitřní sloupec v tmavším odstínu než sako či cardigan. Pokud vás naopak trápí širší boky a stehna, je vhodnější nosit vnější sloupec (sako a kalhoty) v tmavší barvě a světlejší odstín na topu uvnitř.


Pokud by se vám prodlužující a zeštíhlující sloupec hodil do arzenálu vašeho šatníku, zkuste na to myslet rovnou při příštích nákupech. Oděvní značky – pokud nad svými kolekcemi trochu strategičtěji uvažují – v nich mívají ladící kousky. Až si budete kupovat sukni nebo kalhoty, poohlédněte se po obchodě či e-shopu, jestli k nim náhodou nemají i top či cardigan ve shodném odstínu.


Využíváte ve svém oblékání sloupec barvy? V jaké podobě nejradši? Napište mi do komentářů.

 

A přidejte se do mé facebookové skupiny "Autenticky krásná", kde můžeme být v bližším kontaktu. Najdete tam přátelskou atmosféru, tipy, informace z různých zákoutí barevné typologie a stylu a pravidelnou dávku inspirace.



254 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

コメント


bottom of page