top of page
Obrázek autoraVanda Jarošová

Proč má styl přednost před střihem

Aktualizováno: 23. 3. 2023


Ženy se obvykle zaměřují na střihy oděvů a řeší, které tvary by měly sedět jejich postavě. Často se ovšem děje, že ač jim oděv sedí, po chvíli zjistí, že ho NEMAJÍ RÁDY. Přemýšlely jste někdy, proč ten který kousek nenosíte, když je krásný, je vám v něm pohodlně, a teoreticky byl měl sedět vašemu tvaru postavy i barevnému typu? Ano, háček je ve stylu.


Když mluvím o stylu, mám na mysli velice komplexní záležitost. Osobní styl v oblékání je způsob, jakým se to, kdo jsme, vyjadřuje navenek. Vychází z toho, jaká jsme osobnost, jak sami sebe vnímáme, jak chceme být vnímáni naším okolím, z našeho životního stylu, tvaru naší postavy, naší barevnosti… To vše dohromady tvoří náš osobní styl, který je potřeba zapojit do hry, abychom našli oblečení, které pro nás bude fungovat.



Vanda Jarošová


Proč nestačí znát ideální střihy?


Ženy často řeší různé části svého těla – hlavně ty, se kterými z různých důvodů nejsou spokojené a považují je za „škodiče“ svého vzhledu. Hledají, které střihy oblečení pomohou tyto škodiče skrýt. To má samozřejmě svoje opodstatnění. Pokud je nějaký kousek pro vás střihově zcela nevhodný, nebude to vypadat lichotivě a nebude vám v tom pohodlně.


Ale řada střihů je do určité míry univerzální a dá se vaší postavě přizpůsobit tím, jak je do outfitu zapojíte. A naopak: oblečení může být pro vaši postavu ideální, ale pokud není v souladu s vaší osobností, nebudete ho prostě nosit.


Naše stylová osobnost má vždy přednost před tabulkovými radami pro tvar postavy. Určuje to, jaké si vybíráte materiály, vzory, doplňky, jak kombinujete barvy, i to, jak si upravujete vlasy a mnoho dalšího. Má největší vliv na to, v čem se cítíte dobře, co rádi nosíte, v čem krásně vypadáte a cítíte se sebevědomě a sami sebou.





Rovná postava a romantická duše


Moje klientka Renata, která u mě byla nedávno na stylové konzultaci, je dobrý ukázkový příklad.

Její postava působí vyváženě, ale tvar těla je víceméně rovný, bez definovaného pasu – pravý opak klasické ženské siluety přesýpacích hodin, která má výrazný rozdíl mezi boky a štíhlým pasem. Renata si toho byla vědoma a snažila se řídit obecně uváděnými pravidly oblékání pro rovné postavy. Tedy nosit rovně střižené oděvy, například delší tuniky, volné topy, pánský styl či košilové šaty bez pásku.


Jenže… Navzdory všem pravidlům měla pocit, že jí to prostě nesluší. A co hůř, že se v takovém oblečení necítí sebejistě, ani sama sebou. Že z něj nemá radost.


Renata je krásná žena, kterou baví chodit do přírody, miluje krasobruslení, i když dnes už jen jako divačka, má šikovné ruce a občas na sebe něco ušije. Vyzařuje z ní určitá jemnost a příjemná ženskost. Bylo zjevné, že její stylová osobnost má romantické rysy, které potřebuje zopakovat i ve svém oblékání, aby se cítila sama sebou a připadala si krásná. A tak jsme spolu hledaly oblečení, které svědčí jak jejímu tělesnému tvaru, tak i její osobnosti.


Typicky ženské, výrazně tvarované oděvy, jako například pouzdrové sukně či šaty s vypasovaným střihem, nejsou to pravé ořechové. Jsou skvělé na postavách s křivkami typu přesýpacích hodin, ale rovné postavě nesedí, „cestují“ po ní či jen zdůrazňují její rovnost.


Doporučila jsem Renatě oděvy, které její postavu opticky „rozvlní“ a dodají jí jemné křivky, jako například falešně zavinovací střihy šatů, či detaily v oblasti boků a ramen. Bavily jsme se i o barvách, vzorech a doplňcích, které jí pomohou vytvořit romantický a přitažlivý vzhled, aniž by tam té romantiky bylo příliš. Ženy s rovnou postavou a hranatějšími rysy totiž mohou v příliš oblých tvarech, volánech, romantických vzorech apod. vypadat i cítit se nepřesvědčivě.


Co vy a styl? Máte v tom jasno? Máte svůj styl pojmenovaný? Přemýšlíte o svém osobním stylu, když si kupujete oblečení? Nebo je to pro vás španělská vesnice? Podělte se o své dojmy v komentářích.

 

A přidejte se do mé facebookové skupiny "Autenticky krásná", kde můžeme být v bližším kontaktu. Najdete tam přátelskou atmosféru, tipy, informace z různých zákoutí barevné typologie a stylu a pravidelnou dávku inspirace.





128 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Yorumlar


bottom of page