top of page
Obrázek autoraVanda Jarošová

Chvála limetky


Limetkové odstíny jsou perfektní parťák na léto. Jsou svěží, šťavnaté, plné energie a osvěží váš vzhled, náladu i sezónní šatník. Jakou limetku vybrat a s čím ji kombinovat v outfitu? Jak ji zjemnit, pokud je to na vás moc velká barevná jízda? O tom je dnešní článek.



Řada žen se ostrých limetkových odstínů bojí, ale často zbytečně. Tato barva vypadá krásně na řadě barevných typů a většina lidí najde svou verzi limetky, která bez problémů zapadne do jejich barevné palety. Vzhledem k tomu, že jde o výrazný odstín, rozumí si limetka zejména s neutrály, ale odvážnější milovnice barev ji mohou kombinovat i s jinými pestrobarevnými odstíny.


limetka barevný typ
Pokud je na vás konkrétní limetkový odstín příliš výrazný, zkroťte jej svými ideálními neutrály, třeba v podobě náhrdelníku.



Pro koho je, pro koho není


Limetka je žlutozelený, kyselý, svěží, výrazný odstín, který si našel své pevné místo snad ve všech zákoutích módy - můžete ji nosit na oblečení (od tílek po zimní kabáty), bižuterii, kabelkách a dalších doplňcích, i na botách nebo nehtech. Najdete ji v mnoha různých verzích od tmavších a teplejších po světlé, acidní, chladnější varianty.


Pravověrné limetky najdeme zejména v jarní a podzimní paletě. Podtónově teplé, v jarní verzi zářivé, svěží, čisté, lehké a světlé, v podzimní verzi tmavší, zemitější, protože do podzimních odstínů je "přikápnuta" černá. Limetky ze zimní palety jsou méně teplé, výrazně čisté a mají často podobu neónů (neon yellow, electric lime) a citrónové žluté. Patříte-li do některé z výše uvedených sezón, určitě limetku vyzkoušejte, nebudete litovat. Letní typy jediné budou mít s touto barvou nejspíš problém - pro letní paletu jsou limetkové odstíny příliš zářivé a teplé. Nahraďte je raději měkkými odstíny prvosenek a jemné citrónové a pastelové žluté.



limetka, barevná typologie



Jak nosit limetku?


Pokud se s limetkou teprve opatrně seznamujete, kombinujte ji s neutrálními odstíny. Limetkový kousek rozsvítí vás i celý outfit, ve kterém bude hrát hlavní roli - stačí jej doplnit barvami, které energické působení limetky trochu zahladí a zjemní. Zkuste raději jiné neutrály než černou, se kterou limetka vypadá velmi kontrastně a ostře a můžete nechtěně působit agresivně. Z přírody máme instinktivně odkoukáno, že černožlutá kombinace značí nebezpečí (sršeň apod.) čehož se často využívá třeba i při tvorbě varovných nápisů.


Vsaďte na neutrály jako je béžová, šedá, hnědá, indigo, navy, antracit, burgundy, olivová, pískové a krémové odstíny - podle své sezónní palety. Dáte-li na limetkový top náhrdelník nebo vrstvu v neutrální barvě, celkový dojem se velmi změní a můžete být překvapení, jak dobře a "bezpečně" se v tomto výrazném odstínu budete cítit.


Limetku také můžete nosit jen na malé ploše, jako vítaný akcent - třeba v podobě komponenty náhrdelníku, nebo ve vzorovaném kousku. Stačí jednoduchý šátek, který krásně osvěží celý outfit.



Ukázky kombinací s neutrálními i barevnými odstíny. Limetka je spíše světlá barva, pokud jste tmavší typ, doplňte ji tmavšími odstíny, čímž také vytvoříte kontrast



Když se nebojíte a chce to barvy!


Kombinace limetky s neutrály je elegantní a šik, ale kdo se nechce držet při zdi, může tuto barvu sladit i s dalšími pestrobarevnými kousky.


Jarní typy mohou vyzkoušet kombinaci s korálovými, svěžími zelenými, fialkovými a tyrkysovými odstíny. Podzimní typy budou vypadat krásně, doplní-li limetku tealem či mořskými odstíny, červenooranžovou nebo tmavší fialovou. Zimní typy si mohou limetku užít v kombinacích s fuchsiovou a hot pink, malinovou, královskou modrou či smaragdovou zelenou. Jste-li letní typ, vyzkoušejte jak jemné žluté odstíny z vaší palety krásně ladí s burgundy, levandulovou a variacemi modré.


Limetkové odstíny vypadají skvěle také s džínovinou. Zelenožlutá limetka a modrá džínovina vytvářejí poměrně vysoký barevný kontrast, a tak dohromady vypadají živě, zábavně a svěže, jako takový outfitový energetický koktejl. :-)


Vhodně zkombinovaná se limetka rozhodně uplatní i v pracovním prostředí a nemusíte se bát obléci ji do kanceláře - působí aktivně, energicky a dodá vám pocit čerstvosti i ve chvíli, kdy už nezabírá další káva. Pro formálnější vzhled ji kombinujte s tmavšími neutrály z vaší palety.




Kombinace limetky s barvami jarní palety
Kombinace limetky s barvami jarní palety



Letní typy mohou limetku nahradit jemnými citrónovými a pastelově žlutými odstíny.


Kombinace limetky s barvami podzimní palety
Kombinace limetky s barvami podzimní palety


Kombinace limetky s barvami zimní palety
Kombinace limetky s barvami zimní palety


Máte rádi limetkové odstíny? Užíváte si jejich energické vyzařování, nebo se jim raději vyhýbáte a je to na vás moc? Napište mi do diskuze!


 

Přidejte se do mé facebookové skupiny "Autenticky krásná", kde můžeme být v bližším kontaktu. Najdete tam přátelskou atmosféru, tipy, informace z různých zákoutí barevné typologie a stylu a pravidelnou dávku inspirace.



67 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

コメント


bottom of page