top of page

Jsou neutrální kombinace elegantnější než ty barevné?

Aktualizováno: 12. 2.


S jednou milou klientkou, ze které se vyklubal jarní typ, jsme řešily tuto obavu, kterou čas od času slýchám: „Je možné v barevných kombinacích vypadat elegantně? Lidé v barevném oblečení občas moc elegantně nevypadají a v časopisech a u influencerů frčí neutrální outfity…“



Moje opakovaná zkušenost říká, že lidé vypadají elegantně v tom, v čem vypadají harmonicky a přirozeně. Nejde až tolik o to, jestli máme na sobě barvy či neutrály – elegantně i neelegantně můžeme vypadat v neutrálních i barevných kombinacích. Co na to má tedy vliv? Proč dát šanci barvám? A jaké jsou nevýhody toho, když příliš často chodíme v neutrálních outfitech? Na to se podíváme v dnešním článku.



V plnobarevných outfitech lze rozhodně vypadat elegantně. Záleží i na meteriálech a střizích, stylu. Pokud color blocking není pro vás, k výraznému dojmu stačí použít barvu na větší ploše - třeba topu v kombinaci s neutrálním zbytkem outfitu.




Kdy to ladí, kdy to neladí


Když během určování barevného typu najdeme s klientkou ty správné barvy, vidíme všechny ty dobře známé pozitivní efekty: zvýrazní se oči, pleť vypadá zdravě, tvář působí živě, mladistvě, svěže… Ale kromě toho je tam ještě něco jiného, co je těžší popsat a pokaždé pro to nacházíme jiná slova. Třeba: „Mám pocit, že vypadám doopravdy jako já.“ „Jsem vidět.“ „Jsem výrazná, ale přitom to vypadá naprosto přirozeně.“ „Je to, jako bych našla sama sebe.“


Můj dojem často je, že daná žena vypadá velmi elegantně. Pokaždé jsou to jiné barvy, jiná žena, jiná osobnost, ale ten dojem má podobnou kvalitu: je to elegantní, autentické, vyspělé, harmonické.


Barevné, ale i neutrální barvy a jejich kombinace vypadají neelegantně na lidech, pro které prostě ty konkrétní odstíny nejsou vhodné. Něco tam drhne, neladí. Může to vypadat lacině, fádně, unaveně, rezignovaně, rušivě, vytvářet dojem „stará mladá“ či „šedá myška“. Ideální barvy dělají pravý opak, ať už jsou to neutrální či pestrobarevné odstíny.


Neutrální kombinace mohou být krásné, moderní a sofistikované, ale když je budete nosit příliš často, riskujete, že budete vypadat stále tak trochu stejně.




Kolik barev unesete?


To, jak moc pestrobarevné a výrazné barvy a kombinace unesete, se odvíjí samozřejmě od vašeho barevného typu, ale mají na to vliv i jiné věci.


Záleží například na tom, jak moc je naše barevnost „pestrobarevná“ (má v sobě více barevného pigmentu – tj. například modré, jantarové či zelené oči, zlatý či měděný podtón ve vlasech) či spíše neutrální (např. šedé oči, popelavě plavé vlasy). Míru vaší „pestrobarevnosti“ je vhodné zopakovat na oblečení, tj. pokud jste „barevnější“ potřebujete barevnější outfity a naopak.


Záleží také na vaší stylové osobnosti a životních preferencích, což ovlivňuje to, v čem budete vypadat přesvědčivě a přirozeně. Kreativní nebo dramatická stylová osobnost bude vyhledávat výraznější barvy a pestrobarevnější kombinace, než třeba klasická či přirozená. I žena s čistě klasickou či minimalistickou stylovou osobností ale může v outfitech využívat barvy, i výrazné, jen jich nebude kombinovat mnoho najednou, stačí například barevná košile či doplněk k jinak neutrálnímu outfitu.


Náš životní styl, věk, sebevědomí, i to, kde se zrovna v životě nacházíme, samozřejmě také ovlivňuje naši chuť nosit barevné odstíny. Pokud nám je dvacet, teprve se hledáme a máme spíše potřebu zapadnout než si užívat svou individualitu, můžeme se barvám vyhýbat, zvlášť pokud nevíme, co je pro nás to pravé. O dekádu či dvě později už více víme, kdo jsme, co chceme, máme vyšší sebevědomí a spíše, než přizpůsobování se okolí nás zajímá naše jedinečnost a sebevyjádření. Barvy jsou k tomu skvělým prostředkem, a navíc nám pomáhají vypadat svěže a mladistvě, což není k zahození.


Příklady barevných kombinací, ve kterých rozhodně budete "elegantní v barvách", ať to rozbalíte naplno, nebo si vystačíte s jedním barevným prvkem.




Jak se obléci do neutrálů, aby to nebyla nuda?


Samozřejmě i pouze z neutrálních barev můžeme poskládat velmi krásný a zajímavý outfit. Pokud se občas zcela odevzdáme do poklidné náruče neutrálů, může to působit sofistikovaně, nenápadně elegantně, formálněji, tj. profesionálně, šik.


Chcete-li nosit cele neutrální outfity, aniž byste působily fádně a bez nápadu, zkuste:

  • vybírat kousky ve vašich ideálních barvách – tj. podle vašeho typu například teplé či chladné neutrály

  • zapojte do outfitu různorodé textury a materiály

  • nezapomeňte na doplňky a vzory

  • dbejte na kvalitu oděvů – šik neutrální outfity v časopisech mívají skvělé zpracování i design

  • pracujte s tmavostním kontrastem


Řiďte se svými pocity, netlačte na pilu, ale zkuste vyjít občas ze své komfortní zóny a zapojovat barvy – možná váš překvapí, jak se změní vaše nálada a energie. Můžete začít drobnými doplňky, šátky, kterými oživíte jinak neutrální outfit. Nebo zkuste vzory – i malá plocha barvy udělá hodně.


Barvy a elegance ruku v ruce... :-)



Nevýhody života v neutrálech


Slovo „neutrální“ má význam „neurčitý, nevýrazný“, což přesně popisuje charakter těchto odstínů. Šedá je typická neutrální barva, která s sebou nese kvalitu nevyhraněnosti, nenápadnosti, což se běžně objevuje v různých úslovích: neutrální – šedá zóna, šedá eminence, šedá myška… Neutrální barvy mají podobné působení, atmosféru.


Pokud nosíte většinu času neutrální kombinace, má to své nevýhody. Riskujete, že:

  • Vypadáte, že nosíte pořád to samé – černé kalhoty, džíny a šedé triko vypadají vždy tak nějak stejně, i kdyby byly pokaždé jiné

  • Nejste rozlišitelní, zapamatovatelní, sví – splynete s 95 % lidí kdekoli a kdykoli

  • Můžete působit fádně, průměrně a bez nápadů

  • Můžete vypadat i cítit se pasivně – neutrálním barvám obvykle chybí aktivní energie živějších odstínů

  • Můžete se „neutrálně“ i cítit – jaksi bez šťávy, neviditelně, nezajímavě, smutně, rezignovaně


Čím jsme starší, tím lépe uděláme, pokud do svého oblékání zapojíme barevné barvy. Pokud vám věk z tváře vzal ten svěží pel, který tam byl, když vám bylo dvacet, vsaďte na barvy. Rozzáří vás a pomohou vám vypadat i cítit se tak, že vás život stále baví a vlastně je čím dál bohatší a barevnější. :-)



Co vy a neutrály versus barevné barvy? Jak se cítíte v cele neutrálních outfitech? Co vám brání nosit barevnější kombinace? Napište mi do diskuze!


 

Přidejte se do mé facebookové skupiny "Autenticky krásná", kde můžeme být v bližším kontaktu. Najdete tam přátelskou atmosféru, tipy, informace z různých zákoutí barevné typologie a stylu a pravidelnou dávku inspirace.



85 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page