top of page
Obrázek autoraVanda Jarošová

Magie kontrastu

Aktualizováno: 23. 3. 2023


Krásné barvy, krásné kousky, přesně váš styl, ale stále to tak nějak není ono? Na vině může být mocný čaroděj kontrast. Když se s ním spřátelíte, pomůže vám v mžiku oka transformovat fádní kombinaci oblečení v outfit, ve kterém se budete cítit krásně a šik.


Kontrast je rozdíl mezi dvěma barvami. A to jak mezi barvami různých kusů oblečení či doplňků, které máme na sobě, tak i mezi oblečením a námi, naší přirozenou barevností. Existují různé druhy kontrastu, dnes se zaměříme na kontrast v tmavosti.




Není to žádná velká věda. Představte si, že si oblékáte top a kalhoty. Čím větší je rozdíl v jejich tmavosti (př. top světlý, kalhoty tmavé), tím kontrastněji, výrazněji kombinace působí. Pokud jsou oba kousky podobně tmavé či světlé, tmavostní kontrast je nízký. Střední míry kontrastu docílíme kombinací středně tmavého se světlým, či naopak tmavým odstínem.




Kdo nosí koho?


Proč je důležité zabývat se kontrastem? Protože v barevné typologii platí: stejné ke stejnému. Vaše tvář má svou individuální úroveň kontrastu. Pokud na svém oblečení zopakujete stejnou míru kontrastu, jakou má vaše tvář, výsledek bude působit harmonicky. Outfit vás nebude přebíjet, ani v něm nebudete vypadat fádně.


Z mé zkušenosti s klientkami je právě nevhodná míra kontrastu častým důvodem, proč se v outfitu necítí dobře. Častěji se setkávám s tím, že ženy nosí oblečení v méně kontrastních kombinacích, než jejich tvář potřebuje. Výsledkem je nevýrazný dojem, pocit „šedé myšky“. Když o tom mluvíme, dobereme se často k pocitům typu „chci se trochu schovat“, nebo jen k velkému překvapení, že ve výraznějších variacích mohou vypadat krásně a že to není „moc“.


Vídám ale i opačné případy, kdy oblečení ženu přebíjí. Pokud vám lidé opakovaně říkají, že MÁTE KRÁSNÉ ŠATY, ale neřeknou vám, že VÁM TO v těch šatech SLUŠÍ, je možné, že je tento konkrétní kousek či outfit výraznější, než potřebujete. Obrazně řečeno: místo abyste vy nosily ty šaty, nosí ony vás.




Vyvažování matka moudrosti


Udělejte si malé cvičení před zrcadlem. Pokud alespoň zhruba víte, které barvy jsou pro vás vhodné, poskládala jste z nich outfit, ale necítíte se v tom dobře, tak se zaměřte na tmavost a světlost jednotlivých kousků outfitu. Zkuste například tmavý top pod sakem vyměnit za světlý, či naopak světlý za tmavší; přidat na světlý top náhrdelník či šátek v tmavším odstínu – a naopak na tmavý top dát světlý doplněk; vyměnit nevýrazný vzor za takový, který má vyšší kontrast a naopak; zkuste vyměnit oděv na dolní části těla (kalhoty, sukně) za světlejší či tmavší.

Vyzkoušejte pár možností a pozorujte, co se děje. Jedna z verzí bude výrazně lepší – vaše oči i rysy tváře budou výraznější, outfit bude mít větší švih či bude více vidět vás než vaše oblečení.






Je libo jemnost či drama?


Kontrast samozřejmě nesouvisí pouze s naší přirozenou barevností, ale má hodně co do činění i s naší osobností. Stručně řečeno: někdo potřebuje více jemnosti, někdo více dramatu. Vyšší kontrast působí výrazně, přitahuje pozornost, odkazuje k ostrosti, energičnosti, zářivosti, dynamice. Kombinace s nižším kontrastem působí poklidně, měkce, harmonicky, jemně, nenápadně, elegantně. Dvě ženy stejného barevného typu mohou potřebovat jinou míru kontrastu, podle toho, jaká je jejich stylová osobnost.


Správný kontrast je naším nepostradatelným pomocníkem a stojí za to si s ním pohrát. Je to váš kamarád, nebo stále váháte, jak s ním naložit? Dáváte přednost kontrastnějším, nebo jemnějším kombinacím? Napište mi do komentářů.

 

A přidejte se do mé facebookové skupiny "Autenticky krásná", kde můžeme být v bližším kontaktu. Najdete tam přátelskou atmosféru, tipy, informace z různých zákoutí barevné typologie a stylu a pravidelnou dávku inspirace.





85 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Commentaires


bottom of page