top of page

Na velikosti záleží!

Aktualizováno: 29. 8. 2023

Ano, v případě barev určitě. Každá barva, na jakou si jen vzpomenete, má pozitivní i negativní vlastnosti. Ty negativní pocítíme ve chvíli, kdy je barva použita nevhodným způsobem: neharmonizuje s barvami ve svém okolí, například s naším obličejem. Pak také když je v nevhodném kontextu a nebo – když je jí příliš mnoho. Některé barvy nás mohou děsit, ale vše se změní, když s nimi zacházíme jako se vzácným kořením.



Látkový vzorníček, který dávám svým klientkám po konzultaci určení barevného typu, sestává ze vzorků látek, se kterými pracujeme při konzultaci. Když skončíme s barevným hýřením před zrcadlem, je na židli vyskládaná duha šátků v barvách, které byly na dané ženě krásné. Když se potom probíráme vzorníčkem, občas se stává, že klientka prohlíží některou z barev a říká: „Ale tuhle jsme tam neměly!“ nebo „Ještě mi tam chybí tamta úžasná na židli!“. Když vezme ústřižek ze vzorníčku a přiloží jej k látkám na židli, v nimiž jsme pracovaly, s údivem zjistí, že barva je identická.





Překvapení v interiéru


Znáte to i z běžného života. Jistě jste někdy viděli dům s fasádou tak zářivou (třeba žlutozelenou, tyrkysovou, oranžovou), že je nepřehlédnutelný na opravdu velkou vzdálenost. Může to být samozřejmě záměr (ráda si představuji, že majitelé milují návštěvy a svůj dům nechali natřít na takový odstín proto, aby byl pro hosty z dálky snadno rozpoznatelný, :-) nebo se jim taková barva prostě líbí), ale může to být i špatný odhad. Barva, která vypadá ve vzorníku živě, ale přijatelně, může mít hodně jiné vyznění, když je rozprostřena na velké ploše omítky celého domu.


Podobným způsobem můžeme být překvapení, když vybíráme barvy do interiéru a použijeme je na velkou plochu. Typicky při malování pokojů, obkládání koupeny, výběru závěsů, velké pohovky atd.






Kolik barvy je příliš?


To je pro každého velmi individuální. Hranice je tam, kde začnete pociťovat negativní aspekty dané barvy. Příliš mnoho může znamenat, že je barvy velká plocha, ale třeba i to, že jsme dané barvě vystaveni hodně dlouho. Pokud se chcete nabudit k pracovnímu výkonu, červená vám pomůže zvládnout náročný den. Když ale večer přijdete unavení domů, pravděpodobně ji budete chtít odložit, protože budete mít pocit, že vás dráždí – jako byste si místo relaxace dali další kávu.


Co má tohle všechno společného s oblékáním? Jednoduše to, že ani výrazných barev se nemusíte bát, pokud je použijete na malé ploše.


Když s klientkami během barevné typologie procházíme jednotlivé barevné šátky a zkoušíme, co dělají s jejich tváří, narazíme většinou na odstíny, které jsou na hranici – na velké ploše už mohou být výraznější než tvář a přebíjet ji. Nebo je vizuální efekt v pořádku, tvář klientky se krásně rozzáří, ale daná barva je „příliš“ pro její osobnost, její momentální vnitřní nastavení a pocity. Ani v jednom z uvedených případů to ale nutně neznamená, že takovou barvu musí obcházet obloukem.


Dívejte se na výrazné barvy jako na koření. Když to přeženete, vznikne „nejedlý“ outfit, ale když je použijete s mírou, pomohou vám vyhnat nudu a šeď z šatníku a poslouží vám jako vítané osvěžení osvědčených kombinací.



Jakým způsobem se dá malá plocha barvy do outfitu zakomponovat?

  • Doplňky – náušnice, přívěšky, náhrdelníky, pásky, brože, náramky, kabelky, boty, …

  • Vrstvení – spodní vrstva ve výrazném odstínu

  • Vzory a potisky

  • Části doplňků a vzorů – i pro ty nejopatrnější milovníky barev: pár výrazných korálků v jinak neutrálním náhrdelníku dělá divy, stejně tak i velmi sporadické zastoupení barevného odstínu ve vzoru

  • Aplikace, knoflíky

  • Rtěnka a barva na nehtech :-)





Stejně můžeme naložit s barvami, které pro náš barevný typ nejsou ideální, ale chceme je z různých důvodů nosit. Barvu a její energii si můžete užít i v malém balení. :-)


Co vy a výrazné odstíny? Raději opatrně nebo po velkých dávkách? A sáhli jste někdy hodně vedle při výběru barev do interiéru? Napište mi do komentářů.


 

A přidejte se do mé facebookové skupiny "Autenticky krásná", kde můžeme být v bližším kontaktu. Najdete tam přátelskou atmosféru, tipy, informace z různých zákoutí barevné typologie a stylu a pravidelnou dávku inspirace.



81 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page