top of page
Obrázek autoraVanda Jarošová

Proč vám nefunguje "kapslový" šatník

Aktualizováno: 17. 6.


Toužíte po šatníku v minimalistickém stylu, kde jednotlivé kousky mezi sebou skvěle spolupracují a dají se donekonečna kombinovat? Dáváte přednost kvalitě před kvantitou a snažíte se tento přístup aplikovat i při nákupech oblečení? Pak už jste asi narazili na pojem kapslový šatník. Jak k budování "kapsle" přistoupit, abyste nebyli ve výsledku zklamaní?



Často to slýchám při své práci s klientkami: "...snažila jsem se vybudovat si kapslový šatník, ta myšlenka se mi líbí, ale ve výsledku se v tom necítím dobře a nevím, kde je chyba." Řeč je o konceptu tzv. kapslového šatníku (anglicky capsule wardrobe). Řadu žen z pochopitelných důvodů zaujme představa, že by mohly mít rozsahem malý, ale perfektně kombinovatelný šatník složený z kvalitních kousků. Šatník, který je promyšleně poskládaný tak, aby v něm vše šlo pěkně dohromady a nikdy nebyl problém během chvilky sestavit slušivý outfit. Je to úsporné, minimalistické, šetrné k planetě a praktické - na rozdíl od skříní nacpaných hromadami nenošeného oblečení.


kapslový šatník
Kapslový šatník se nejčastěji zobrazuje jako složený z neutrálů a basic kousků. Pokud to neodpovídá vaší barevnosti a stylové osobnosti, budete se v takovém oblečení cítit neautenticky a smutně.



Zásady kapslového šatníku



Na webu lze najít řadu návodů na sestavení kapslového šatníku. Liší se různým počtem typů oděvu (kolik topů, kalhot, sak, šatů apod. by v ideálním šatníku tohoto formátu mělo být), ale obvykle počítá cca se 30 až 40 kusy oblečení, do čehož se nezahrnuje spodní prádlo a funkční oděvy na sport. Máme-li takto malý šatník, předpokládá to, že věnujeme nemalou pozornost tomu, jaké kousky do něj získají přístup a skladbu oblečení si musíme dobře promyslet, aby nic důležitého nechybělo.


Přičemž je samozřejmě nutné vzít v úvahu naše potřeby a životní styl - kapsle maminky na rodičovské dovolené bude vypadat jinak, než kapsle ženy, která denně tráví čas v byznys prostředí.


Problém všeobecných návodů na sestavení kapslového šatníku spočívá v univerzálních doporučeních. Týkají se střihů a stylu, ale i barev. Kdo se chce inspirovat videy influencerů na sociálních sítích, narazí většinou na barevnou škálu základních neutrálů (černá, šedá, bílá, béžová), doplněnou případně nenápadnými barevnými odstíny jako je pudrová růžová či světle modrá. A většinou jde o jednobarevné kousky.



kapslový šatník
Typickými barvami kapslového šatníku jsou neutrály - klasická bílá, černá, šedá, béžová...

To má svůj důvod, protože cílem je zmíněná kombinovatelnost a snadné doplňování ladících kousků v dalších sezónách. Pokud někdo nerozumí principům harmonického kombinování barev, pak má většinou pocit, že barevné kousky je mnohem obtížnější s něčím sladit, a tak skončí s kapslí plnou neutrálů. Což má své nevýhody - více o tom v jiném článku na blogu "Jsou neutrální kombinace elegantnější než ty barevné?".



limetka, barevná typologie




Proč to možná nefunguje?



Jsou ženy, které se v šatníku složeném převážně z neutrálních odstínů najdou a cítí se v tom dobře. Řada jiných je ale ve výsledku zklamaná. To, co vypadá sofistikovaně, elegantně a krásně na instagramových fotkách mladých, štíhlých žen, má v běžné realitě žen z masa a kostí hodně jiné vyznění: je to ve výsledku trochu nuda, bez nápadu, šedomyší, smutné a vizuálně každý den stejné.


Problém je často také to, pokud dobře neuvážíte svůj tělesný tvar a vhodné střihy oděvů. Internetové návody většinou z důvodu nadčasovosti doporučují basic kousky, které v módě přetrvávají řadu dekád: klasické sako a bílá košile, pouzdrová sukně, "malé černé" šaty, trenčkot, džíny rovného střihu, triko téčkového střihu (ideálně bílé), široké kalhoty apod. Pokud převezmete tento univerzální recept, skončíte s šatníkem pro "univerzální osobu" - což znamená, že oblečení nemusí být lichotivé k vaší individuální postavě a nebudete ho ve výsledku nosit.


Výše zmíněné souvisí samozřejmě i s osobním stylem. Klasická košile či blejzr a jednobarevné, minimalistické kousky jsou sice univerzální, nadčasové, elegantní a skvěle kombinovatelné, ale co když nejsou vůbec pro vás? Pokud vaše stylová osobnost nenese žádné klasické či třeba city chic rysy a v odívání potřebujete spíše přirozenost, romantiku, kreativitu či drama, nebudete se v takovém oblečení cítit přirozeně a sama sebou a nebude vám přinášet radost.


Kapslový šatník také nebude vyhovovat každému - řada žen zkrátka potřebuje mít na výběr a ráda si hraje s bohatstvím možností, což nutně neznamená, že mají skříň zahlcenou haldami nenošeného bordelu (s prominutím). To také souvisí se stylovou osobností a životním stylem. Je v pořádku mít minimalistický "capsule wardrobe" a je v pořádku mít garderóbu pro princeznu či kreativní milovnici módy - pokud to vyjadřuje vaši osobnost a přináší vám to skvělý pocit.



Takhle barevně nádherný, přitom úsporný, skvěle kombinovatelný a osobitý je kapslový šatník mé klientky Lucie, které děkuji za foto!



Vytvořte si šatník opravdu na míru



Netvrdím, že kapslový šatník je špatný nápad, naopak! Ale je potřeba k němu přistoupit vědomě. Nejen ve smyslu zbavení se toho, co nepotřebujeme, strategických nákupů a ohledu k planetě. Hlavně v tom smyslu, že jej tvoříme opravdu specificky pro nás, naši unikátní bytost. Že jsme si vědomi toho, kdo jsme a jak to vyjádřit v oblékání. Jak si vybrat to, co nám pomůže být nejkrásnější verzí sebe sama.


Ideální strategie je vytvořit si šatník doopravdy sobě na míru. Jaké barvy jsou s námi v harmonii a rozzáří nás? Jaké střihy lichotí naší postavě? V čem vypadáme autenticky a co odráží naši osobnost? Takový šatník bude perfektně kombinovatelný, bude šetřit přírodu i vaši peněženku a navíc vám denně přinášet radost a pocit, že vám to opravdu sluší a že jste sami sebou.


Barevná typologie je skvělý pomocník a první krok při vědomém sestavování kapslového - či jakéhokoli fungujícího - šatníku. Pomůže vám pochopit, jaké barvy spolu ladí a zároveň sluší právě vám. Kapslový šatník si potom můžete užívat klidně i se zapojením barevných odstínů. Pokud si oblečení ve skříni poskládáte v jedné harmonizující paletě, budou všechny kousky vždy navzájem donekonečna kombinovatelné, včetně těch nejvýraznějších barev. Pokud se chcete dozvědět, jaké barvy vám sluší a jak je kombinovat, přijďte na individuální konzultaci nebo na skupinový workshop - již jsou vypsané termíny na srpen, září a říjen!





Znáte koncept kapslového šatníku? Láká vás, nebo už jste si ho sestavili? Co vám při tom dělá obtíže? Napište mi do diskuze!


 

Přidejte se do mé facebookové skupiny "Autenticky krásná", kde můžeme být v bližším kontaktu. Najdete tam přátelskou atmosféru, tipy, informace z různých zákoutí barevné typologie a stylu a pravidelnou dávku inspirace.



102 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page