top of page

Příklad z praxe - když zvuk potká barvy

Aktualizováno: 29. 8. 2023


Je skvělý pocit vidět, jak spolu klientka a její barvy „rezonují“. Tentokrát doslova, protože barvy a zvuk mají leccos společného a klientka Martina zvukem přímo žije. Zjistily jsme, že potřebuje teplé podzimní barvy, které ji od té doby hýčkají a v nichž se cítí sama sebou.



„Do svých barev jsem se doslova zamilovala. Už dříve jsem u nějakých barev vnímala, že mi v nich je dobře, ale teď jsem si tenhle pocit plně uvědomila a rozšířila i na barvy, kde jsem to předtím nebyla schopná vidět. Pomohlo mi to také vytřídit šatník, což jsem konečně po tomto prožitku byla schopná po letech velice rychle a jednoduše udělat. Skvělé je, že když mám teď v šatníku jenom barvy, které miluju a jsou "moje", tak se dají vzájemně všechny skvěle kombinovat a jenom pohled na ně mi dělá dobře,“ říká Martina.






Tóny barev a dotek slunce


Martina Jeličić je krásná a energická žena, mezi jejíž životní vášně patří hudba. Ta ji provází celý život a dovedla ji až ke zvukoterapii – léčení hlasem a harmonizačními hudebními nástroji z celého světa.

„Vzhledem k tomu, že sama pracuji s frekvencemi zvuku a analýzou hlasu, vím, co všechno frekvence dokáží a co reprezentují. Barvy jsou také frekvence. Jejich používání má mnohem hlubší smysl a význam než jen to, jak vypadáme. Bylo úžasné vyzkoušet si to na vlastní kůži,“ napsala mi po konzultaci Martina.


Na konzultaci barevné typologie přišla se svými dvěma dospívajícími dcerami, takže si barvy užily ve třech jako společný zážitek. Celý den byl moc prima a při práci panovala krásná atmosféra.

Na fotkách oblečení z Martinina šatníku, které mi poslala před konzultací, byl mix barev – od tlumených a chladnějších odstínů až po některé výrazně barevné kousky a bylo zjevné, že se barev nebojí. Psala mi, že nemá problém i s extravagantnějším oblečením a já byla zvědavá, jak proces testování dopadne.


Jako první přišly na řadu teplé a chladné odstíny. Určení, zda člověk potřebuje v barvách spíše teplé či studené pigmenty je při testování prvořadé a vždy nás nasměruje dál. Řada lidí má teplotně velmi neutrální barevnost, tedy nejvíce jim svědčí barvy, které nejsou ani výrazně teplé, ani výrazně chladné.



Dominantní kvalita


To ovšem nebyl Martinin případ. Jakmile jsme porovnaly několik odstínů, bylo zjevné, že je obrovský rozdíl mezi tím, jak její tvář reaguje na teplé a chladné pigmenty. V chladných odstínech jako je fuchsiová či ocelově modrá působila jaksi ploše a bez života. Pleť byla zašedlá a působila celkově unaveně. Oproti tomu v teplých barvách jako je lososová, karamelová či teal její tvář ožila, oči se rozzářily, pleť získala zdravý broskvový nádech. A na tváři byl úsměv od ucha k uchu. :-)


Lidé, jejichž přirozená barevnost je dominantně teplá, potřebují výrazně teplé pigmenty, aby vynikla jejich hřejivá krása. Pleť, oči i vlasy teplých typů v sobě mají určitou zlatavost, jako dotek slunce, která často není na první pohled patrná, pokud nosí nevhodné odstíny. Chladné barvy tuto hřejivost spolehlivě „vygumují“ a výsledkem je to, že vzhled jaksi ztratí svůj barevný charakter, přijde o to, co je na něm specifické a krásné.






Hřejivé, teplé, podzimní...


Další testování ukázalo, že Martinina tvář nejlépe reaguje na středně tmavé odstíny, které jsou mírně zastřené, a sluší jí vyšší barevný i tmavostní kontrast. Hodně tmavé barvy, byť teplé, jsou pro Martinu moc tvrdé a těžké, a v příliš světlých naopak vypadá nevýrazně a bledě. To vše dohromady poskládalo barevnou „diagnózu“ teplého podzimu – tedy teplého podtypu podzimního typu.


Teplý podzim je v barevné typologii označení pro jeden z podtypů podzimního typu, někdy se mu také říká „zářivý podzim“. Jak už název napovídá, barvy z této palety jsou charakteristické svou hřejivostí, jsou teplé, syté, jen mírně zastřené. Teplým podzimům sluší výraznější odstíny a vyšší kontrast. Doporučila jsem proto Martině mimo jiné vyřadit z šatníku příliš tlumené, zastřené odstíny a chladné barvy – což jsou vlastnosti nejvíce vzdálené její přirozené paletě. A tudíž jsou pro ni nejméně lichotivé a pravděpodobně se v nich ani nebude cítit dobře.




Martina o svém prožitku z konzultace napsala:

„Vanda vám vytvoří prostor pro to, abyste se lépe poznaly, abyste se opravdu Uviděly. Začnete samy vnímat a cítit, jaké barvy vám dělají dobře, ve kterých jste to opravdu vy, a ve kterých ne, protože se třeba schováváte nebo nechcete vidět nějakou svou část. Procítíte si, kolik energie to stojí, když si vezmete barvy, které "nejsou vaše" a musíte je neustále "přebíjet" a jak skvělý pocit to je, když si vezmete "své barvy".

Je to jako by za vámi někdo stál a podporoval vás, uvidíte, jak se rozzáříte a místo vydávání energie jí dostáváte, je to takový pocit "domova". Když si vezmu své barvy, je to ten nejjednodušší způsob, jak můžu sama sebe podpořit, jak se můžu cítit dobře a sama sebou. Objevila jsem také své "neutrální" barvy, které normálně moc nenosím, a ve kterých jsem se cítila jako královna.“


Děkuji za sdílení!




Martina a její nástroje zvukoterapie. Různé tóny a frekvence hudebních nástrojů i hlasu fungují na principu rezonance – rezonují s frekvencemi lidského těla a uvolňují fyzické, emocionální i energetické bloky. Více na soundtherapy.cz



 

Přidejte se do mé facebookové skupiny "Autenticky krásná", kde můžeme být v bližším kontaktu. Najdete tam přátelskou atmosféru, tipy, informace z různých zákoutí barevné typologie a stylu a pravidelnou dávku inspirace.



163 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page