top of page

Seriál sezónní palety: jaro

Aktualizováno: 12. 2.


Co se vám vybaví, když se řekne „jaro“? Moje reakce je každý rok zhruba takováto: „Konečně! Slunce, teplo, svěží voňavý vzduch, optimistická nálada, květiny, barvy, krása!“ Právě takovou atmosféru má jarní paleta barev. Jste jaro? Nebo si to myslíte? Čtěte dál, jestli jarní barvy hrají na vaši strunu.



Jarní paleta barev je radostná, svěží, zářivá, živá, mladistvá, pozitivní, perlivá jako šampaňské. :-) Jarní barvy jsou teplé, světlé, zářivé a svěží. Řada lidí s jarní přirozenou barevností má také „jarní“ typ osobnosti: jsou společenští, otevření, přátelští, komunikativní. Většinou to bývají extroverti a nikdy s nimi není nuda.


Mezi slavná „jara“ patří například Cameron Diaz, Taylor Swift, Nicole Kidman, Gwyneth Paltrow, Kate Hudson, Goldie Hawn, Amy Adams či Meryl Streep.




Proč vůbec v barevné typologii dělíme barvy do sezónních palet?


V tomto článku nebudu popisovat, jak k tomuto rozdělení došlo a kdo jej vymyslel – je to celkem dlouhý příběh z historie barevné typologie a vnímání barev, který si necháme na jindy. Zajímavé je na něm ale třeba to, že si lidé postupně všimli různých souvislostí, například, že lidé, kteří mají světlé vlasy, oči a pleť preferují jiný typ barev než lidé s tmavší přirozenou barevností.


Podstatné je to, že barvy uvnitř jednotlivých sezónních palet (jaro, léto, podzim, zima) spolu harmonizují. To proto, že jsou do nich přiřazené podle svých vlastností, tedy podle toho, zda jsou teplé či chladné, tmavé či světlé, zářivé či tlumené. Pokud víte, jaká je vaše paleta, usnadní vám to nákupy a ranní sestavování outfitu a výsledek vždy bude ladit dohromady.



Ukázky kombinací jarních barev




Jaká je jarní paleta?


Barvy v jarní paletě jsou teplé, čisté, zářivé, světlé, svěží, hravé. Jarní paleta je jako celek světlá. Obsahuje i středně tmavé odstíny, které ale vždy působí lehkým, svěžím dojmem, nepatří sem hodně tmavé a těžké odstíny jako černá, antracit, navy, burgundy. Jarním typům většinou svědčí vyšší kontrast.


Jarní barvy obsahují žlutý pigment, což jim dává jejich teplý podtón. Většina z nich obsahuje vysoký podíl bílé (jsou proto světlé) a naopak neobsahují černou, což způsobuje, že jsou jasné a čisté, nepůsobí zašedle či tlumeně. Jarní barvy jsou plné života, lehkosti, čerstvosti, vitality, mají v sobě hravost, zábavnost a radostnou, optimistickou energii, kterou si spojujeme s jarním ročním obdobím.


Typické jarní odstíny jsou například meruňková, korálová, vodní a azurové odstíny, slunečnicová žlutá, trávová a jablíčková zelená, melounová a jahodová červená, tyrkysová, limetková, světlá smaragdová, světlá svěží modrá, barvy vlčích máků, chrp a kosatců, jemné růžové, broskvové a lososové odstíny.


Ukázky barev z jarní palety




I pestrobarevné jaro má své neutrály


Lidé se při pohledu na tuto paletu občas zděsí, že obsahuje tak málo neutrálních odstínů. Neutrály, tedy ne-pestrobarevně působící odstíny jako bílá, černá, šedá, béžová atd. tvoří převážnou část šatníku většiny lidí, takže se takové pocity dají pochopit.


Jarní typy ale přímo POTŘEBUJÍ pestrobarevné barvy a jejich kombinace a tak jim široká škála neutrálních odstínů ve výsledku nijak nechybí. Tam, kde by léto nebo zima potřebovaly doladit výraznou barvu nějakým neutrálem, jaro ji klidně zkombinuje s další barvou a vypadá to skvěle.

Abych vás ale nestrašila příliš, jarní sezóna samozřejmě MÁ své nádherné neutrály, které krásně korespondují s barevnou částí palety. Počínaje jemnou bílou, krémovými, vanilkovými, ivory odstíny, přes velkou rodinu barev jako jsou velbloudí, medové, béžové, karamelové, koňakové odstíny, po jemné šedé a pískové odstíny, svěží námořnickou modrou, až ke zlatohnědým a čokoládovým odstínům.


Ukázky neutrálních odstínů z jarní palety barev



Jarní typ, ale jaký podtyp?


Barevnost každého z nás má – řečeno odbornou hantýrkou barevné typologie – nějakou dominantní kvalitu. Tedy určitá vlastnost barev je pro nás nejdůležitější, aby nám to slušelo a byly to ty pravé odstíny právě pro nás. Pro někoho je to barevná teplota (tedy aby jeho barvy byly hodně teplé, či chladné) pro někoho míra tmavosti (světlé, nebo tmavé odstíny) pro někoho čistota (zářivé, nebo tlumené barvy).


Podle toho se dá odlišit, do jakého podtypu jarního typu patříte. Pokud je vaše barevnost výrazně teplá, patříte k teplému podtypu jarního typu. Pokud potřebujete jen mírně teplé barvy, ale dělají vám dobře hlavně světlé, lehké, jemné odstíny, budete spadat pod světlý podtyp jarního typu. A pokud je pro vaši tvář nejdůležitější a nejlichotivější čistota, zářivost barev, patříte ke kontrastním jarním typům. Jsou také ženy, kterým svědčí klasické jarní odstíny bez zmíněných extrémů a mohou pracovat prostě s jarní paletou jako celkem.


Dělení na barevné podtypy jednotlivých sezón považuji za velmi užitečné, ale zároveň je důležité říci, že nejzásadnější je vaše osobnost, a to, JAK své barvy nosíte. Všichni jsme úžasné individuality a to, že patříme do stejného typu či podtypu (i kdybychom jich rozlišovali třeba třicet) neznamená, že nám bude sedět úplně to samé. Na tom, jak své barvy nosíme, se podílí naše povaha, stylová osobnost, životní styl, potřeby, prožitky a tak dále.



Neutrální kombinace jarních barev.



Jak kombinovat barvy, když zjistím, že jsem jaro?


Co se kombinací barev týče, jarní typy se rozhodně nemusí držet při zemi. Záleží samozřejmě individuální barevnosti i na stylové osobnosti, ale pro většinu jarních krásek platí, že více barev je více. :-) Jarní typy unesou nejvíce barev v jednom outfitu (v porovnání se zimami, léty i podzimy), klidně pět a stále to vypadá elegantně a přirozeně. Dokonce platí opak – v jedné či dvou barvách to většinou tak nějak není úplně ono, něco tomu chybí. Čím více budete nosit barvy, tím lépe vám v nich bude, byť by některá z barev byla jen na maličké ploše, třeba v podobě náušnic, přívěšku, laku na nehty či rtěnky.


Pokud jste ale teprve na začátku vaší barevné cesty a na mnoho barev najednou si netroufáte, začněte osvědčenou kombinací: světlý neutrál (např. top) + tmavý neutrál (např. kalhoty) + barevný akcent (např. doplněk). Vyberte si dvě-tři výraznější barvy a pomalu si zvykejte na jejich začleňování do outfitu. V dalším kroku můžete zkusit přidat do outfitu další barvu a kombinovat výraznější odstíny mezi sebou.



Líbí se vám jarní barevná paleta? Jak na vás působí? Máte jarní barvy v šatníku? Máte s jejich používáním nějaký problém? Zeptejte se v komentářích!

 

A přidejte se do mé facebookové skupiny "Autenticky krásná", kde můžeme být v bližším kontaktu. Najdete tam přátelskou atmosféru, tipy, informace z různých zákoutí barevné typologie a stylu a pravidelnou dávku inspirace.



80 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page