top of page

Seriál sezónní palety: léto

Aktualizováno: 12. 2.


Pokračujeme v krasojízdě sezónními paletami a druhou v pořadí je samozřejmě ta letní. Z jarní svěží a zářivé barevné záplavy přecházíme do poklidné, uvolněné atmosféry letního dne. Modré odstíny vody a čistého nebe se střídají s jemnými barvami květin. Ideálně tón v tónu, bez ostrých kontrastů, bez barevných extrémů, v dokonalé eleganci. Láká vás letní paleta? Čtěte dál, jestli vám její barvy lahodí – možná jste „letní“ kráska. :-)



Když lidem ukážu vzorníky a mají hádat, která paleta barev přísluší ke které sezóně, nechají si letní vzorník obvykle na konec a až vyřazovací metodou určí, že se jedná o léto. Na první pohled je přiřazení letní palety k tomuto ročnímu období asi nejméně intuitivní – na rozdíl například od podzimu, kde nám při pohledu na vzorník v mysli okamžitě vytane obraz vybarvené podzimní přírody. Ale když si představíme rozkvetlou louku v horkém červencovém dni, dokážeme se naladit na atmosféru letní palety. V Anglii, kolébce barevné typologie, pojmenovávají jeden z letních typů jako „Sweet pea summer“ – tedy „hrachorové léto“. Kvetoucí hrachory v něžných odstínech růžové, fialové, krémové, modré a fuchsiové jsou překrásným a dokonalým přírodním obrazem letní barevnice.






Paleta harmonie


Barvy v letní paletě jsou jemné, tlumené, chladné, světlé a působí klidným a harmonickým dojmem. Chladný podtón jim dává příměs modrého pigmentu; v letní paletě najdeme celou škálu od velmi chladných barev až po teplotně spíše neutrální, jen mírně chladné verze.


Letní paleta je jako celek spíše světlá, ale obsahuje i středně tmavé a některé tmavší odstíny, jako různé verze námořnické modré a šedé a burgundy odstínů. I ty nejtmavší odstíny v sobě ale nesou pocitovou lehkost a vzdušnost.

Letní odstíny obsahují příměs šedé, což způsobuje, že vypadají zastřeně, zaprášeně, jsou více či méně tlumené. To jim dává jejich typický charakter: letní barvy jsou delikátní, kouřové, klidné, decentní, elegantní, noblesní. V křiklavých odstínech či kontrastních barevných kombinacích mohou letní typy působit nevýrazně, jako „šedé myšky“, protože takové barvy přebíjejí jejich tvář. Letní přirozená barevnost může jít ruku v ruce s „letní“ osobností, která je citlivá, pečující, rozvážná a může navenek působit rezervovaným dojmem, jako příslovečná tichá voda, která břehy mele. „Letním lidem“ bývá vlastní smysl pro vyváženost a diplomatické jednání.


Mezi slavná „léta“ patří například Catherine, princezna z Walesu (Kate Middleton), Sarah Jessica Parker, Angelina Jolie, Pavlína Pořízková, Jennifer Aniston, Liz Hurley či Cate Blanchett.


Typické letní odstíny jsou růžová v mnoha verzích, levandulová, jemná fuchsiová, blankytná modrá, stříbrná, jemná fialová, holubičí šedá, tlumená bílá, mátová, barva ametystu, teal, malinová červená, bobulové odstíny a barvy květů jako jsou hyacinty, modré zvonky, šeříky či růže.


Ukázky barev z letní palety




Krásné a neokoukané neutrály


Letní paleta obsahuje (s výjimkou černé) všechny ty oblíbené, „bezpečné“ neutrální odstíny, po kterých řada lidí sahá skoro každý den: námořnickou modrou a šedou v nepřeberném množství variant, jemnou bílou, béžovou.


Působí proto na první pohled jako důvěrně známý přístav a většina žen zařazených v barevné typologii do letního typu zjistí, že má doma celkem obstojný základ „letního“ šatníku. Ale pozor, moře krásných letních neutrálů se rozlévá daleko za tyto běžné barevné obzory. Představme si jemné bordó odstíny, barvu caffe latte a mandlového mléka, rose taupe a rose brown (šedohnědé odstíny s růžovým podtónem), eukalyptovou šedozelenou, barvy fialových fíků a lesních bobulí, nekonečnou škálu modrošedých, ocelových odstínů… K tomu nutno dodat, že není šedá jako šedá, a tento užitečný neutrál bude létům slušet v celé plejádě verzí od nejsvětlejších stříbrných přes holubičí šeď a barvu břidlice až po french grey.


Když se letní typy zaměří na tyto méně obvyklé neutrály ze své palety, mohou s nimi vytvářet typicky „letní“, zajímavé, neokoukané kombinace, ze kterých elegance přímo čiší.


Ukázky neutrálů z letní palety




Jaké podtypy má letní sezóna?


Barevnost každého z nás má – řečeno odbornou hantýrkou barevné typologie – nějakou dominantní kvalitu. Tedy určitá vlastnost barev je pro nás nejdůležitější, aby nám to slušelo a byly to ty pravé odstíny právě pro nás. Pro někoho je to barevná teplota (tedy aby jeho barvy byly hodně teplé, či chladné) pro někoho míra tmavosti (světlé, nebo tmavé odstíny) pro někoho čistota (zářivé, nebo tlumené barvy).


Podle toho se dá odlišit, do jakého podtypu sezónní palety, v tomto případě letního typu, patříte. Pokud je vaše barevnost výrazně chladná, patříte k chladnému podtypu letního typu. Pokud potřebujete jen mírně chladné barvy, ale dělají vám dobře hlavně světlé, lehké, jemné odstíny, budete spadat pod světlý podtyp letního typu. A pokud je pro vaši tvář nejdůležitější a nejlichotivější, aby byly odstíny oblečení výrazně zastřené, zašedlé, a čisté barvy na vás vypadají křiklavě a rušivě, pak pravděpodobně patříte ke tlumeným letním typům. Jsou také ženy, kterým svědčí klasické letní odstíny bez zmíněných extrémů a mohou pracovat prostě s letní paletou jako celkem.


Dělení na barevné podtypy jednotlivých sezón považuji za velmi užitečné, protože nám pomáhá lépe pochopit, které odstíny jsou pro nás skutečně ty pravé. Zároveň je ale důležité říci, že nejzásadnější je vaše osobnost, a to, JAK své barvy nosíte. Všichni jsme úžasné individuality a to, že patříme do stejného typu či podtypu (i kdybychom jich rozlišovali třeba třicet) neznamená, že nám bude sedět úplně to samé. Na tom, jak své barvy nosíme, se podílí naše povaha, stylová osobnost, životní styl, potřeby, prožitky a tak dále.



Ukázky kombinací letních barev



Jak kombinovat vaše krásné letní odstíny?


Tajemství úspěchu tkví v rozestřeném, jemném, harmonickém dojmu, který je ideálním výsledkem typických kombinací letních barev. Jak toho dosáhnout?


Letním typům obvykle příliš nesvědčí divoké barevné kombinace. Nemíchejte mnoho barev najednou, použijte jednu až dvě „barevné“ barvy a doplňte je neutrálními odstíny. Letní typy vypadají krásně v monochromatických kombinacích, tedy pokud v outfitu použijí jen jednu barvu v různých variacích na různých částech oděvu – například tmavomodré kalhoty + světlý modrý top + středně tmavý modrý šátek, náhrdelník či wrap. Nemusíte ale použít jen úplně stejnou barvu – pohrajte si s variacemi obdobných odstínů, například kombinací světlé růžové, malinové červené a bordó.


Nejvýraznější odstíny z Vaší palety využívejte jako akcenty – noste je na menších plochách. Pokud je na vás nějaká barva příliš intenzivní, použijte ji na malé ploše, třeba v podobě náušnic, přívěšku, laku na nehty či rtěnky nebo jako součást vzoru. Může tak být vítaným barevným osvěžením, aniž by vás přebíjela.


Samozřejmě ale, pokud vám osobnost velí oblékat se dramatičtěji, není to ani s letní paletou žádný problém. Povolejte do služby tmavší, nápadnější a živější verze modré, červené, fuchsiové či mátových a modrozelených odstínů a noste je s trochu vyšším kontrastem. Když přidáte statement doplňky, vzory a materiály se zajímavou texturou, nikdy nezapadnete v davu.



Neutrální kombinace letních barev




Proč vůbec dělíme barvy do sezónních palet?


V tomto článku nepopisuji, jak k tomuto rozdělení došlo a kdo jej vymyslel – je to celkem dlouhý příběh, který si necháme na jindy. Podstatné je to, že barvy uvnitř jednotlivých sezónních palet (jaro, léto, podzim, zima) spolu harmonizují.


To proto, že jsou do nich přiřazené podle svých vlastností, tedy podle toho, zda jsou teplé či chladné, tmavé či světlé, zářivé či tlumené. Pokud víte, jaká je vaše přirozená barevnost, a tedy i paleta, usnadní vám to nákupy a ranní sestavování outfitu a výsledek vždy bude ladit dohromady. A především s vámi!


Líbí se vám letní barevná paleta? Jak na vás působí? Máte letní barvy v šatníku? Máte s jejich používáním nějaký problém? Zeptejte se v komentářích!

 

A přidejte se do mé facebookové skupiny "Autenticky krásná", kde můžeme být v bližším kontaktu. Najdete tam přátelskou atmosféru, tipy, informace z různých zákoutí barevné typologie a stylu a pravidelnou dávku inspirace.



85 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page