top of page

Přepeřování - cesta k lepšímu šatníku


Přepeřování – zvířata pravidelně mění peří a srst, my bychom měli měnit šatník. Proč? Protože je to skvělý, očistný a radostný proces, při kterém můžete prožít dost aha-efektů. Poznáte lépe sebe i svůj šatník, budete mít větší přehled a nebudete příště „nakupovat blbě“. Pojďte nahlédnout do mého podzimního přepeřování šatníku, kde vám nabídnu řadu tipů, jak na to.



Letos se podzimní počasí přicouralo velmi pomalým tempem, takže se letní šaty zdržely v mém šatníku až do října. Přepeřování – jak tento pravidelný rituál nazývám – si užívám už řadu let a je to jedna z věcí, které způsobují, že můj šatník je aktuální a skvěle fungující. Pokud to neděláte, nebo děláte jen tak trochu hala bala, a přitom toužíte zbavit se chaosu ve skříni a pocitu že nemáte co na sebe, doporučuji začít právě tímto krokem.


Zima vytahuje z šatníku pleteniny, vlnu a chlupaté materiály (v mém případě umělé). Lépe zahřejí, než tkaniny a bavlna, které se v mém zimním šatníku téměř nevyskytují.




Není to jen zbytečná práce navíc?


„Přepeřit“ znamená zkrátka vyměnit obsah skříně z letního na zimní, případně naopak, podle dané roční doby. Z letních šatů a kalhot na zimní, z tílek a krátkých rukávů na dlouhé, z bavlny na vlnu. Oblečení si vymění místo ve skříni a úložných krabicích. Mám tam ještě mezifáze: zima – brzké jaro – horké léto – brzký podzim – a zase zima. To proto, že chci mít ve skříni = na očích opravdu jen to, co využívám, tedy například zjara ještě nepotřebuji šaty, které nosím v největších hicech vrcholu léta.

Zbytečná práce to určitě není, naopak jde o velmi užitečnou věc. Pravidelné přepeřování vám pomůže získat přehled, prioritizovat při plánování nákupů, vytvořit si fungující šatník, objevit nové kombinace a vnést radostný čerstvý vítr do vaší skříně. A to se vyplatí! Doslova, protože nebudete kupovat zbytečnosti.


Prázdný šatník = úleva. Může to znít překvapivě, ale různé experimenty i má vlastní zkušenost ukazují, že čím méně toho ve skříni máme, tím je jednodušší se obléknout, méně nás to stresuje a máme menší potřebu nakupovat. (!) Tyto kousky uhájily své místo v mém podzimním šatníku.




První krok k tomu získat přehled


Mix všeho oblečení na celý rok rovná se chaos. Zvlášť v našem podnebí, kde opravdu potřebujete odlišné oděvy pro všechna čtyři období roku. Většina šatníků trpí spíše přeplněností než přebytkem místa a v přecpané skříni prostě nemáte šanci se zorientovat. Chybí vám přehled o tom, co přesně v šatníku máte a co je potřeba doplnit, nevidíte možné kombinace.


Pro leckoho to může být šokující zjištění, ale mít poloprázdný šatník je skvělý pocit. Autorka knížky "Madame Chic" popisuje svůj experiment, kdy po určitou dobu žila s šatníkem o 10 kusech a výsledkem byla samá pozitiva. Není potřeba jít do takového extrému, ale... Podle statistik nosí většina lidí pravidelně jen cca 20 % obsahu svého šatníku. Představte si, že byste měli ve skříni jen těch opravdu fungujících 20 % - možná by vám to výrazně zpříjemnilo ranní oblékání.


Na ukázce spodních dílů z mého šatníku je hezky vidět, jak v zimě intuitivně vyhledáváme tmavší, pocitově teplejší a těžší odstíny, které působí hřejivěji oproti světlejším a lehčím barvám, skvělým pro teplé období roku.


Topy - přepeřování vám dá možnost uvědomit si, co vám vlastně chybí, třeba i v případě barev. Před pár lety jsem si uvědomila, že většina mých zimních topů je v neutrálních odstínech, a že mi pak v oblékání chybí živá, aktivní, optimistická energie barevných odstínů. Doplnila jsem barevnější kousky, které foto nezachycuje.



Příležitost k očistě


Během přepeřování můžete pohodlně vyřadit všechno, co nefunguje – je obnošené, malé, nezapadá do vašeho životního stylu – protože máte přehled o tom, co jste v uplynulých měsících nenosily, do čeho jste se nevešly, v čem se už necítíte dobře.


Uvolní se vám tak místo a prostor v šatníku, a díky tomu se ukážou "díry", tedy to, co potřebujete doplnit, dokoupit, aby váš šatník dobře fungoval. Umožní vám to prioritizovat – nebudete si bezhlavě kupovat desátý černý top, když to, co opravdu nutně potřebujete, jsou jedny zimní kalhoty.


Uvidíte ovšem nejen to, co vám chybí, ale i to, co tam naopak máte. Z toho plyne několik výhod:

  • Nebudete nakupovat ty stále stejné věci, které vám nepomohou s kombinovatelností a osvěžením šatníku.

  • Využijete to, co už máte, protože to uvidíte. Často můžete být překvapení, že objevíte něco, na co jste pozapomněli. Takto můžete nakupovat ve své vlastní skříni.

  • Objevíte nové kombinace – když se oblečení nebude tlačit v přecpané skříni, lépe to uvidíte - ideálně když si oblečení vyskládáte před sebe na postel.


Zároveň si můžete zvědomit, co a proč jste nenosily. Pokud jste něco na sebe za celou sezónu nevzaly ani jednou, je to na pováženou a má smysl zamyslet se nad tím, proč. Možná potřebujete dokoupit něco, s čím budete daný kousek kombinovat. Nebo je to mimo váš styl/ barevnost/ střihy a příště je radno se takovému oděvu v obchodě obloukem vyhnout.


Můj spokojený podzimní-zimní šatník... :-)




Jak na správné přepeření?


  1. Přepeřujte alespoň 2 x ročně, raději ale 4 x do roka, na každou sezónu: brzký podzim - zima - brzké jaro - vrchol léta.

  2. Při přepeřování, třídění šatníku a strategických nákupech vám samozřejmě výrazně pomůže, pokud budete znát své ideální barvy, střihy vhodné pro váš tvar postavy a svůj osobní styl. Ušetříte si tak spoustu peněz, nervů i nákupních přehmatů.

  3. Vyndejte ze skříně vše, o čem víte, že to neunosíte na podzim a v zimě. Orientujte se i podle materiálu (například v mém případě jde na podzim první stranou tkaná bavlna či tenké tencely. V úpletu, byť bavlněném, který přilne k tělu, je mi tepleji.)

  4. Zakliďte letní kousky do krabic (ideálně s levandulovými pytlíčky, aby se jim hezky odpočívalo :-) ), nebo do jiné části skříně, zkrátka z dohledu a mimo každodenně využívanou část šatníku.

  5. Vytáhněte naopak to, co bylo v krabicích – a všechno oblečení na nadcházející sezónu rozložte po posteli. Zrevidujte, co máte k dispozici, co je třeba vyřadit, co vám chybí.

  6. Vytvořte si nákupní seznam. Dokupte kusy oblečení, doplňky či boty, které vám pomohou využít ještě více to, co už v šatníku máte. Dopřejte si při nákupech i něco nového, jiného, co vám dodá příjemný pocit změny. Může to být maličkost: nová barva, vzor, doplněk.

  7. Nezapomeňte, že přepeřovat lze nejen šatník, ale i botník, šátky, punčochy a další doplňky.



 

Přidejte se do mé facebookové skupiny "Autenticky krásná", kde můžeme být v bližším kontaktu. Najdete tam přátelskou atmosféru, tipy, informace z různých zákoutí barevné typologie a stylu a pravidelnou dávku inspirace.



90 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page